Bayburt Belediyesi

Baksı Müzesi’nde “Kültür Turizminin Bölgesel Kalkınmadaki Rolü” Sempozyumu

Geri

Baksı Müzesi’nde “Kültür Turizminin Bölgesel Kalkınmadaki Rolü” Sempozyumu

22 Eylül 2014

Bayburt Baksı Müzesi, “Kültür Turizminin Bölgesel Kalkınmadaki Rolü” başlıklı sempozyuma ev sahipliği yaptı. Sempozyuma  Valimiz  Mükerrem Ünlüer, Milletvekilimiz Bünyamin Özbek, Belediye Başkanımız  Mete Memiş, Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun, Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan, Kültür ve Turizm eski Bakanlarından Bahattin Yücel, Bayraktar Köyü sakinleri, Baksı’da bulunan akademisyen ve uzmanlar, kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri ve davetliler katıldı.

Sempozyum öncesi, KUDAKA destekli “Geleceğe Açılan Kapılar” projesi kapsamında, Bayraktar Köyü meydan düzenlemesinin ve restorasyonu gerçekleşen konuk evinin açılışı yapıldı. Bayraktar Köyü’nde gerçekleşen açılış ve incelemelerin ardından, Baksı Müzesi’ne geçildi. Baksı Müzesi Konferans Salonu’nda başlayan sempozyumun açılış konuşmasını Prof. Dr. Hüsamettin Koçan yaparken, Belediye Başkanımız Mete Memiş’te bir selamlama konuşması yaptı. Başkanımız Memiş konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bölgemiz turistik ve kültürel açıdan ülkemizin önemli değerlerinden birisidir. Bayburt’umuzu nüfusuyla ve yüz ölçümüyle değerlendirirseniz belkide bu sempozyumlara gerek olmadığını düşünürsünüz. Ama biz böyle düşünmüyoruz. Geldiğiniz bu küçük şehir Anadolu’nun kadim şehirlerindendir. Anadolu’da Türk yurdu olan ilk dört şehirdendir. Bu anlamda Bayburt’umuzu değerlendirirken tarihi mirasıyla, kültürel dokusuyla değerlendirmeyi uygun buluyorum, inşallah değerlendirmelerinizi bu şekilde yaparsınız. Bunu bizim adımıza söylüyorum, bu anlamda 2023 hedefleri belirleyen bir hükümetin üyeleri ve şehrin yöneticileri olarak bu sektörden Bayburt’umuz ve bölgemiz ne kadar pay alır düşüncesinin sempozyumda öne çıkmasını umuyorum. Biz bugüne kadar gelişmeyi hep merkezi hükümetlerden talep ettik ve hep onlardan bekledik. Bugün burada diyoruz ki, hükümetin ve siyasilerin yapacaklarına ek olarak yerel kültürel dinamiklerimiz ne kadar harekete geçirebiliriz? Ve bunların olumlu ve olumsuz tarafları nedir?  İnşallah bu sempozyumda Bayburt’umuzun yerel dinamikleri ortaya çıkar ve hükümetten neleri talep edebileceğimizi masaya yatırırız. Bu anlamda sempozyumumuzun hem bölgemize hem de Bayburt’umuza katkı sunacağı kanaatini taşıyorum.”

 İlk Günde 3 Oturum Gerçekleşti

Açılış ve selamlama konuşmalarının ardından Programda daha sonra oturumlara geçildi.

Bayburt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Selçuk Coşkun başkanlığında gerçekleşen 1. Oturumun başlığı “Kültür ve Turizm ilişkisi”ydi. Oturumda; Bahattin Yücel (TURAD), Doç. Dr. Ebru Günlü (Dokuz Eylül Üniversitesi) ve Yard. Doç. Dr.Candan Ölçer (Okan Üniversitesi) birer sunum gerçekleştirdi.

Atatürk Üniversitesi’nden Prof. Dr. Nurinisa Esenboğa’nın başkanlığında gerçekleşen 2. Oturumun konusu ise “Turizmin Bölgesel Kalkınmadaki Önemi” oldu. Oturumda; Yard. Doç. Dr. Mustafa Kemal Yılmaz (Bayburt Üniversitesi), Doç. Dr. Onur Gülbahar (Okan Üniversitesi), Yard. Doç. Dr.Erkan Sağlık (Atatürk Üniversitesi) ve Yüksel Türemez (TÜRSAB) birer sunum gerçekleştirdi.

İlk günün “Bölge İçin Önermeler” başlıklı 3. ve son oturumuna ise Bahattin Yücel (TURAD) başkanlık yaptı. Bu oturumun konuşmacıları ise Bahri Akbulut  (Bayburt İl Kültür Müdürü), İbrahim Yumak (Ticaret Odası Başkanı), Mete Emir (BEKDER) ve Lokman Altunbilek (KUDAKA) oldu.

Vali Ünlüer’e Teşekkür Plaketi Sunuldu

Sempozyumun ilk günü Kültür Sanat Vakfı Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan ve Vakıf Yönetim Kurulu Başkanı Oya Koçan’ın, son Valiler Kararnamesi ile İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevine atanan ve vedaya hazırlanan Valimiz  Mükerrem Ünlüer’e, Baksı Müzesi’ne verdikleri destekten dolayı teşekkür plaketi sunmasıyla sona erdi.