Bayburt Belediyesi

Bayburt’un Tarihi Evleri Masaya Yatırıldı

Geri

Bayburt’un Tarihi Evleri Masaya Yatırıldı

5 Ocak 2018

Bayburt’un tarihi dokusuyla birlikte kent kimliğini oluşturmak amacıyla “Tarihi Bayburt Evleri 1. Çalıştayı” gerçekleştirildi. Bayburt Belediyesi tarafından organize edilen çalıştayda, Türkiye’nin birçok üniversitesinden bir araya gelen akademisyenler, yaptıkları sunumlarla Tarihi Bayburt Evleri’ni masaya yatırdılar.

 

İstedik ki, Bayburt’a Neler Yapılması Gerektiğini İcraata Geçirelim

Şair Zihni Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Bayburt Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt’u hak ettiği konuma taşıma adına böyle bir organizasyona imza attıklarını ifade ederek, “Sadece malumata dayalı bir takım duyumlarla ifade etme yerine istedik ki, kadimden beri şehirlilik kültürüne sahip, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Anadolu’nun Türk tarihi açısından da en önemli şehirlerinden biri olan Bayburt’a neler yapılması gerektiğini icraata geçirelim.”dedi.

 

Kenti Tarihiyle Buluşturma Adına Somut Adımların Atılması Gerekiyor

Bu çalıştayın bir başlangıç teşkil ettiğini bundan sonra da devamının gelmesi gerektiğini kaydeden Başkan Memiş, “Bir belediye başkanı olarak bu çalıştayın sadece kayıtlara geçmiş, Bayburt’ta Tarihi Evler Çalıştayı yapıldı olmasının çok ötesinde gerçekten kent kimliğini öne çıkarma açısından, kenti tanıtma açısından son derece önemsediğimiz meskenlerimizin şehirle buluşması, bütünleşmesi, bunun için de somut adımların atılması icap ediyor.”diye konuştu.

 

Bayburt, Bayburt Olarak Büyümeli

Belediye Başkanı Mete Memiş, Bayburt’un Bayburt olarak kalması, Bayburt olarak büyümesi, Bayburt olarak yukarıya çıkması ve şehrin mimarisinin, estetiğinin ahlaklı bir şekilde görülüp şehre yansıtılması gerektiğini sözlerine ekleyerek Tarihi Bayburt Evleri Çalıştayı’nın Bayburt’a hayırlı olmasını temenni etti.

 

İki ayrı oturumla gerçekleşen çalıştayda Baksı Müzesi Kurucusu Prof. Dr. Hüsamettin Koçan’ın başkanlığını yürüttüğü birinci oturumda Prof. Dr. Haldun Özkan “Malzeme, Teknik ve Etnografisiyle Bayburt Köy Evleri”, Yrd. Doç. Dr. Hatice Uçar “Tarihi Bayburt Evlerinin Plan Şemaları” ve Yrd. Dr. Yasin Taşkesenlioğlu da “Tarihi Bayburt Evlerinin Kitabeleri” başlıklı sunumunu yaptı.

 

Prof. Dr. Hüseyin Yurttaş’ın başkanlığını yaptığı ikinci oturumda ise Prof. Dr. Ahmet Ali Bayhan “Bir Türk İslam Yurdu Olarak Anadolu”, Yrd. Doç. Dr. Methiye Çöteli “Anadolu Türk Şehir Tarihinde Bayburt Kent Dokusunun Gelişimi”, Yrd. Doç. Dr. Ömer Can “Bayburt’taki Tarihi Yapıların Deprem Performanslarının Belirlenmesi” ve Öğr. Gör. Filiz Yüksel “Tarihi Bayburt Evlerinin Mimari Özellikleri” başlığındaki sunumlarını gerçekleştirdi.

 

Tarihi Bayburt Evleri 1. Çalıştayı’ın sonuç bildirisi ise 7 Ocak Pazar günü Büyük Bayburt Otelde düzenlenen kahvaltı programında okundu.

Oldukça yoğun ilgi gören programa Vali Vekili Mutlu Almalı, Belediye Başkanı Mete Memiş, Belediye Eski Başkanları Hacı Ali Polat ile Bekir Çetin, İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Elçi, Ak Parti İl Başkanı Fatih Yumak, Arpalı Belediye Başkanı Şadi Terzi, kurum müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.