Bayburt Belediyesi

Dünyanın En Saygın Müze Temsilcileri Baksı'da Buluştu

Geri

Dünyanın En Saygın Müze Temsilcileri Baksı'da Buluştu

23 Temmuz 2015

Türkiye'nin "ilk" kez ev sahipliği yaptığı ICOM Uluslararası Müzecilik Workshop’ı, Baksı Müzesi'nde bugün başladı.

Çalıştay'a Bayburt Valisi Yusuf Odabaş, Belediye Başkanımız Mete Memiş, ICOM Türkiye Temsilcisi Zülküf Yılmaz ve dünyanın en saygın müze temsilcileri katıldı.

"Kalkınmanın İtici Gücü Olarak Bölgesel Müzeler" konulu çalıştay iki gün boyunca devam edecek.

Çalıştayda bir konuşma yapan Belediye Başkanımız Mete Memiş yaptığı konuşmasında bugün Anadolu'nun kadim şehri Bayburt'umuzun çok mini ama modern bir makamında sizlerle bir arada olmaktan duyduğum memnuniyeti ifade etmek isterim.

Bayburt'umuzu özel bir dörtlükle size arz etmek isterim.Bayburt'umuzun çok değerli edebiyatçısı sanatçısı çok değerli şairi Zihni'nin ifadeleriyle Bayburt'umuzu size takdim edeyim. Zihni diyor ki

Aişayı hakaiki mecazi yeri Bayburt

Neşrü tahsilde mısri hicaz yeri Bayburt

Gülü yok sümbülü yok engeleri var amma

Adli gülşende şehri şirazdır Bayburt

Çok değerli konuklar ben Bayburt'umuzu Türkiye'mize ve Avrupa'yla birlikte bütün dünyaya tanıtan Bayburt'umuzun yükselişini bütün dostlara sunan anlatan baskı müzemize onun çok kıymetli kurucusu Hüsamettin hocamıza ve bütün çalışma arkadaşlarına Bayburt adına şehrim adına ve şahsım adına çok çok teşekkür ediyorum. Belediye başkanı olarak şehirleri inşa etmek için şehri inşa düşüncesinden önce sizin bir medeniyet tasarrufunuz bir şehir tasarrufunuz olması gerekir. Şehrinizi inşa etmek için bu şehrin sakini değil de bu şehrin sahibi olarak görmek zorundasınız. Burda ki sahipliği kibirlilik adına değil aidiyet adına ifade etmek isterim. Nasıl ki insanların estetiği insanların güzelliği ahlakıyla ölçülürse şehirlerin estetiğinin şehirlerin güzelliği de şehrin  mimarisidir. Bu anlamda şehirler tanımlanıyor belki şehirleri kabaca üç grupta niteleyebiliriz. Birincisi küresel neşterle birlikte yükselmiş olan bütün ve büyük şehirlerdir İstanbul gibi İzmir gibi. Bir ikinci kategori bu yükselme trendini gösteren ekonomik canlılığı olan sanayileşme eğiliminde olan şehirler vardır. Belki ulaşım maksadı üzerinde bulunmalarından ve potansiyel bir güce sahip olmalarından dolayıdır. Yine buda Türkiyemiz de Gaziantep gibi Kayseri gibi şehirleri örnek verebiliriz. Bir üçüncü kategori ise kadim kültüre sahip kadim kültürü yansıtan kadimden beri insanlığın hüdasını olan memleketler vardır. Bizim Bayburt'umuzda bu üçüncü kategorideki şehirlerden biridir. Yani kadim bir kültüre sahip kadimden bugüne insanları yansıtan insanların numunesi olan bir şehirdir. Ben inanıyorum ki Baksı Müzesi bu kadim kültüre sahip Bayburt'umuzu modern bir mimariyle karıştırarak bir ahenk ve uyum içerisinde bu şehri yukarıya doğru taşıyacak klasik kültürü, klasik sanatı modern sanatla modern kültürle ahenk ve uyum içerisinde birleştirmiş olan Baksı Müzesi Bayburt'umuzu inşa etmesi adına büyük ve önemli ölçüde yol göstermiştir. Bu anlamda tekrar Baksı Müzesi'nde emeği geçen herkese şehrim adına Bayburt adına samimi duygularımla teşekkür ediyorum. Çünkü bize düşen şehrimizin istenmeyen çirkin mimariyle boğmak değildir. Kadimden var olan yetenekli, kültürünü mimarisini kaybolan kültürü ortaya çıkarmak kaybolan mimariyi ortaya çıkarmak ama bu mimariyle modern bir düşünceyle estetik anlayışla geleceği gelecek nesillere taşımaktadır. Bunun için müzecilik daha doğrusu müzeler bana göre şehirlerin medeniyetlerin hafızasıdır. Baksı Müzesi'nde yapılan faaliyetler ve çalışmalarla Bayburt'umuzun ve Türkiye'mizin gençleri nitelikli insanları bu hafızayı taşıyacaklar bu hafızayı öğrenecekler ve Bayburt a hem sosyal kültürel anlamda hem ekonomik anlamda canlılık kazandıracaktır. Biz yerel yöneticilerede ışık tutacaklardır.

Dünyanın en önemli müzelerinden olan Baksı Müzemizi çok kısa bir sürede Avrupa'nın en prestijli ödüllerinden olan  Avrupa Konseyi Müze ödülünü alması bizleri onurlandırmıştır gururlandırmıştır. Baksı müzesinin bu hizmetleri sürdürebilmesi adına daha da ileri götürebilmesi adına yerel yönetici olarak biz bu şehrin belediye başkanı olarak yapılması gerekenlerden bugüne kadar yaptıklarımızdan daha çoğunu Baksı Müzemize katacağımı ifade etmek isterim. Çünkü Baksı Müzesi az önce ifade ettiğim anlamda medeniyet ve şehir tasarrufu oluşturuyorken klasik medeniyeti klasik geleneği modern bir hürriyete büründürürken niteliği ve liyakatı esas alarak yukarıya taşıyorken bizde bütün gücümüzle elimizden gelenin fazlasıyla Baksı müzemizin yanında olacağız. Ve son olarak çok değerli misafirlerimize değerli katılımcılarımıza şehrimize geldiklerinden dolayı şehrimizde misafir olduklarından dolayı çok çok teşekkür ediyorum. Yine ICOM’a böyle bir organizasyonu gerçekleştirdiği için Bayburt ve şahsım adına teşekkürlerimi sunuyorum.